10 slov, ve kterých často děláme chyby

31. 12. 2014

Jaká jsou slovíčka, která nám dělají největší problémy? Ve kterých děláme nejvíce chyb a patří mezi nejčastější? Na všechny tyto otázky vám odpovíme dnešním článkem o častých češtinářských chybách.

Problematická česká slovíčka

Zapomněl × zapoměl

Máme zde nejfrekventovanější častou chybu. Je až s podivem, že množství Čechů si nedokáže zapamatovat, že ve slově, kde si můžeme říci „pomni“,  se píše „m n ě“. A oni ne a ne si to zapamatovat a neustále na to zapomínají.

Byste × by jste

Častá chybka, která mnohým grammar nazis přidává na vráskách. Správný tvar 2. pádu množného čísla od být je opravdu byste a ne byjste či by jste. Dávejte na to pozor, nebudete za hlupáky.

Na shledanou × nashledanou

Stejně jako „na viděnou“ se píše zvlášť – paradoxně jde však o velmi frekventovanou chybu, kterou najdete v mnoha dopisech a rozloučeních.

Jednoduší × jednodušší

Oba tvary jsou správné, ale liší se jejich použití – dávejte na to pozor. Není to tak jednoduché, jak to vypadá.

Se mnou × semnou

Slovní spojení semnou se v pravopisné češtině vůbec nevyskytuje, takže nejspíše odtušíte, že z této dvojice je správně jen se mnou.

Kdybyste × kdybyjste × kdyby jste

Stejný případ jako byste a by jste a dalších tvarů – zde jsou jediné správné tvary kdyby, kdybyste a kdybychom; zapomeňte na písmenko „j“ při skloňování a nebudete mít problémy.

Připomněl × připoměl

Naučte se jednoduchou básničku, jenž vám usnadní pravopis –„Pomni, abys nezapomněl, že pomněnka a domněnka se píše m n ě,“  připomněl se váže ke slovu pomni, tudíž píšeme pouze variantu s m n ě.

Tamější × tamnější

Pěkný chyták, který je noční můrou  mnoha žáčků na základních školách. Správný tvar tamější má jako základ slovíčko „tam“ a ne přídavné jméno tamní jak by se mohlo zdát.

Túra × tůra

Pro nás překvapivá chybka, kterou najdete na mnoha cestovatelských webech. Správně je jen túra, a to i přesto, že nám učitelky češtiny od malička vtloukají do hlavy, že uprostřed slova se vždy píše u s kroužkem.

Bidlo × bydlo

Další známý chyták. Obě slovíčka jsou gramaticky správně, ale jejich pravopisné použití záleží na kontextu (významu textu). Bidlo je dlouhá tyč a bydlo označuje obydlí (dům či domov). Z tohoto vysvětlení snad dokážete tyto slovíčka napsat na 100 % správně.

Zdroje dat o problematičnosti těchto slov

Zdroje čísel: data jsme čerpali z naší sekce častých chyb/výjimek (konkrétně nejčtenější příspěvky). Vzhledem k tomu, že patříme mezi největší servery o pravopisu v ČR, můžeme si dovolit tvrdit, že námi vybrané „chybičky“ patří mezi nejproblémovější.

Pošli tento příspěvek svému blízkému