Bovden × bowden

Bovden je lanko skryté v pružném obalu. Uvnitř obalu má pohybující se jádro tvořené drátem nebo ocelovým lanem. Obal bývá z ocelové spirály, kterou pokrývá bužírka. Bovdenu se užívá k přenosu posuvného, ale i rotačního pohybu.

Pravopis a etymologie

Lanko je pojmenováno podle anglického vynálezce Franka Bowdena. Z hlediska pravopisu můžeme použít obě podoby – bowden i počeštěnou variantu bovden.

Pravidla českého pravopisu včetně Internetové jazykové příručky Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky dávají přednost počeštěné formě, tedy bovden. Psaní bowden je méně časté. Důležité je zachovat v celém textu jednotnost.

Skloňování

Bovden je podstatné jméno rodu mužského neživotného, které skloňujeme podle vzoru hrad.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. bovden bovdeny
2. bovdenu bovdenů
3. bovdenu bovdenům
4. bovden bovdeny
5. bovdene bovdeny
6. bovdenu bovdenech
7. bovdenem bovdeny

Příkladové věty

Navštivte náš e-shop. V nabídce máme široký výběr lanek, bovdenů a koncovek, ze kterého si určitě vyberete.

Máte problémy s řazením nebo s brzdami, které se ovládají lankem? Na vině bude nejspíš poškozený bovden.

Sháníte-li nový bovden, zajděte si pro něj do specializované prodejny s cyklistikou. Tam vám jistě poradí i s jeho výběrem.

Moje kolo je dvacet let starý křáp, takže se není čemu divit, že mi praskl bovden od zadních brzd, zrovna když jsem to nejmíň potřeboval. Ještěže jsem měl helmu, jinak by mi hlava praskla jak kokosový ořech.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému