Burza × bursa

Burza je místo, kde se vykonávají nějaké obchody, aniž by se muselo předkládat zboží. Z hlediska pravopisu je správně pouze námi nabízená první varianta slova – burza. Výkladové slovníky tento pojem dále rozšiřují:

  1. Trh na cenné papíry na určité druhy zboží; místo, budova, ve které se toto obchodování provádí: peněžní, plodinová burza.
  2. Místo (a způsob) směnného obchodu vůbec, např. burza práce.

Podstatné jméno burza je rodu ženského a skloňujeme jej podle vzoru žena.

Něco málo k původu slova burza

Když se podíváme na samotný původ slova, zjistíme, že se k nám dostalo slovo z řeckého byrsa, což znamená pytel nebo vak. Z tohoto slova vychází latinské slovo bursa, což znamenalo váček na peníze, měšec. Sami vidíte, že spojení váček na peníze – burza má opravdu logiku. Původ slova je tedy logický a není nijak zajímavý. Konkrétní původ slova burza je přece jen zajímavější.

První instituce, která byla něco jako praotcem dnešní burz, vznikla v 16. století na náměstí v Bruggách v dnešní Belgii. Zde prý měla kupecká rodina Van der Burse dům s erbem svého rodu (tři váčky na peníze). A přesně podle tohoto domu s měšci, který vlastnila rodina jmenující se „z Měšců“, se poté první burze začalo říkat burza. My dnes již slovo burza používáme, aniž bychom vůbec věděli, že se jedná o jména jedné belgické rodiny, která neměla s dnešní burzou opravdu nic společného.

Příklady:

Česká burza zažila největší propad od dob finanční krize.
Černý pátek na newyorské burze ovšem postupně zcela proměnil život.
České domácnosti mají poprvé v historii možnost nakupovat elektřinu a zemní plyn přímo na burze.
Žádost o zápis do obchodního rejstříku podepisují všichni zakladatelé burzy.
Čína otevřela svou v pořadí třetí burzu.

Autor/ka: Bc. Renáta Malá
NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov. Vyd. 1. Praha: Motto, 2003. 129 s. Rádce. ISBN 80-7246-162-1.
Pošli tento příspěvek svému blízkému