Pedikúra × pedikura × pedikůra

Pedikúra neboli odborná péče o nohy zahrnuje takové úkony, jako jsou například změkčování kůže pomocí speciálních koupelí a tinktur, masáž nohou, lakování a stříhání nehtů i obrušování ztvrdlé kůže na patách. Výjimkou není ani depilace nebo uvolnění zarostlých nehtů.

Pravopis a etymologie

Pedikúra se k nám dostala z německého Pediküre, které bylo přejato z francouzštiny, a to konkrétně ze slova pédicure. Pédicure vzniklo z latiny jako složenina pēs (2. pád pedis), což je v překladu noha, a slova cūra ve významu péče.

S ohledem na německé Pediküre se pedikúra počeštila do dvou možných tvarů – pedikúra a pedikýra (správné jsou oba zápisy). Ani zde však nesmíme zapomenout na zachování jednotnosti v celém textu.

Psaní s „u“ či „ů“ (pedikura, pedikůra) povoleno není a je vnímáno jako chybné.

Skloňování

Pedikúra je podstatné jméno rodu ženského, které skloňujeme podle vzoru žena.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. pedikúra/pedikýra pedikúry/pedikýry
2. pedikúry/pedikýry pedikúr/pedikýr
3. pedikúře/pedikýře pedikúrám/pedikýrám
4. pedikúru/pedikýru pedikúry/pedikýry
5. pedikúro/pedikýro pedikúry/pedikýry
6. pedikúře/pedikýře pedikúrách/pedikýrách
7. pedikúrou/pedikýrou pedikúrami/pedikýrami

Příkladové věty

Od mámy jsem k narozeninám dostala poukaz na pedikúru.

Díky pravidelné pedikúře mám chodidla hebká a měkká jako satén.

Děvčata, nevíte kde je ve městě cenově přijatelná pedikúra?

Domácí pedikúra ti nezajistí tak dobré výsledky, jako návštěva odborníka, který má k dispozici všelijaké serepetičky a speciální přípravky, co na běžném trhu nekoupíš.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému