Epitomé × epytomé

Pojem epitomé označuje výtah z obsáhlého díla (vědeckého) nebo kompilaci předkládající nám přehled o poznání, jehož bylo dosaženo v nějakém oboru.

Jako epitomé standardně myslíme rukověť a v širším kontextu lze epitomé použít i jako obecné označení pro zestručnění, shrnutí nebo symbolizaci něčeho. V takovém případě je pak správnější verze epitom (představitel něčeho).

Pravopis a etymologie

Původ slova je schován v řeckém slově epitemnein, což doslova znamenalo „něco zkrátit“ (ve smyslu ustřihnout). V původním použití šlo tedy výslovně o shrnutí něčeho. Jediná přípustná forma je tedy EPITOMÉ, resp. varianta s i.

Dělení slova:

epi-to-mé

Synonyma

Synonyma, kterými by šlo nahradit slovo epitomé, jsou: výtah, shrnutí, zestručnění, rukověť.

Skloňování

Epitomé patří mezi podstatná jména rodu ženského, která jsou nesklonná.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. epitomé epitomé
2. epitomé epitomé
3. epitomé epitomé
4. epitomé epitomé
5. epitomé epitomé
6. epitomé epitomé
7. epitomé epitomé

Příkladové věty

Při odevzdávání závěrečné práce se málokdy stává, že by ji někdo četl celou, a proto je vhodné to shrnout i pod nějaké drobné epitomé.

Včera jsem ve zprávách viděl britskou královskou rodinu, a jestli je tohle epitom běžného angličana, tak to mě teda podrž.

Já na to tento týden fakt nemám čas kouknout, tak mi k tomu, prosím tě, dodej epitomé, díky.

Pokud mám tu možnost, přečtu si první epitomé a pak se zaměřím na body, které budu potřebovat nějakým způsobem rozvést a doplnit.

I když šlo jen o epitomé, měl tolik materiálu, že z toho byla celá vědecká série čítající čtyři knihy.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
Odborná literatura KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Internetové zdroje Epitomé – Encyklopedie knihy. [online]. Copyright © 2023 Knihovna A V C [cit. 31.05.2023]. Dostupné z: https://www.encyklopedieknihy.cz/index.php/Epitom%C3%A9
Pošli tento příspěvek svému blízkému