Viteál × vyteál

Hned na úvod musíme upozornit, že slovo viteál prozatím není zpracováno v žádné kodifikované příručce jazyka českého.

Nicméně na základě četných rozhovorů a diskusí se samotným stvořitelem slova, překladatelem Pavlem Medkem, máme k dispozici dostatek materiálů k následujícímu článku.

Slovo viteál se do povědomí lidí zapsalo díky proslulé fantasy sérii o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Autorkou díla je Joanne K. Rowling.

Pravopis a etymologie

Jak jsme již poznamenali výše, slovo viteál bylo vymyšleno na základě textů knih o Harrym Potterovi. Pavel Medek k tomu říká: „Vždy jsem chtěl, aby český výraz něco naznačoval a evokoval. Proto ‚viteály‘ – je to ‚kus života‘, proto jsem vycházel z latinského ‚vita, vitae‘ a z toho to odvodil.“

Slovo vita (vīta), vitae (2. pád; vītae) pochází z latiny a v překladu znamená život. Viteál byl předmět, do něhož čaroděj pomocí černé magie a vraždy odštěpil/ukryl část své duše, a stal se tak nesmrtelným. A protože je slovo viteál odvozeno od slova vita, píšeme vždy měkké i → VITEÁL.

V originále je použito slovo horcruxes (viteál). I zde se zřejmě jedná o smyšleninu Rowlingové. Tvrdí se, že horcruxes je složeninou francouzského dehors (vně, mimo) a crux/cruxes (jádro, kříž, esence, přeneseně snad i duše), tedy „duše mimo, odštěpená duše“.

Skloňování

Viteál patří mezi podstatná jména rodu mužského neživotného, která skloňujeme podle vzoru hrad.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. viteál viteály
2. viteálu viteálů
3. viteálu viteálům
4. viteál viteály
5. viteále viteály
6. viteálu viteálech
7. viteálem viteály

Příkladové věty

Stvoření viteálu bylo v Bradavicích vždy zakázaným tématem, proto o této temné praxi nikdo moc nevěděl.

Víte, že k tomu, abyste vytvořili viteál musíte rozpoltit vlastní duši?

Odštěpek duše je s viteálem navždy spojen, nedá se od něj oddělit a zaniká až samotným zničením schránky.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
Překladatel Pottera: Nastavovaná kaše by byla zklamáním – Aktuálně. cz. Magazín – Aktuálně.cz [online]. Copyright © [cit. 10.06.2022]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/prekladatel-pottera-nastavovana-kase-by-byla-zklamanim/r~i:article:521147/ Vita – Wikislovník. [online]. Copyright © [cit. 10.06.2022]. Dostupné z: https://cs.wiktionary.org/wiki/vita
Pošli tento příspěvek svému blízkému