Čokoláda × čokuláda

Slovem čokoláda označujeme pochutinu připravovanou ze zrnek kakaových bobů, plodů stromu Theobroma cacao (neboli kakaovník pravý) rostoucího v tropických oblastech.

Kakaové boby se zpracovávají kvašením, pražením a mletím. Lze z nich připravit sušinu či kakaové máslo. Zkombinováním těchto produktů se vyrábí čokoláda, která je nejčastěji odlita do podoby čokoládových tabulek.

Pravopis a etymologie

Slovo čokoláda se do našeho jazyka dostalo skrze italské cioccolata, které bylo přejato ze španělského chocolate. Španělština do sebe slovo čokoláda vstřebala z aztéčtiny, a to konkrétně ze slova chocolatl. Chocolatl je složeninou choco (kakao) a latl (mléko). Původně název označoval pití připravené z kakaových bobů.

Skloňování

Čokoláda je podstatné jméno rodu ženského a skloňujeme jej podle vzoru žena.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. čokoláda čokolády
2. čokolády čokolád
3. čokoládě čokoládám
4. čokoládu čokolády
5. čokoládo čokolády
6. čokoládě čokoládách
7. čokoládou čokoládami

Příkladové věty

Vím, že se to nemá, ale jsem schopná sníst na posezení celou tabulku čokolády – neumím si pomoct!

Miluji čokoládu (nejvíce tu bean-to-bar), jím ji i přesto, že to mé pleti vůbec nesvědčí.

Nesnáším, když mi někdo řekne, ať si dám místo čokolády jablko, že je to zdravější mlsání.

Znáte pařížský dort? Je výborný a celý z čokolády!

Čokoláda rozhodně není dobrá na zuby.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému