Pension × penzion

Penzion je zařízení, které poskytuje ubytování. Většinou se jedná o menší rodinné firmy. Pro hosty je v nabídce od pěti do dvaceti pokojů a často poskytují pouze snídaně.

Pravopis a etymologie

Slovo penzion pochází z francouzštiny, a to konkrétně ze slova pension. Francouzské slovo pension má dva významy. Je to buď penzion, tedy pohostinské zařízení, nebo denní poplatek za jídlo a nocleh. Penzion lze psát třemi způsoby a všechny jsou správně – penzion, penzión i pension. Důležité je hlavně zachování jednotnosti pro celý text.

Skloňování

Penzion je podstatné jméno rodu mužského neživotného, které skloňujeme podle vzoru hrad.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. penzion penziony
2. penzionu penzionů
3. penzionu penzionům
4. penzion penziony
5. penzione penziony
6. penzionu penzionech
7. penzionem penziony

Příkladové věty

S přítelem nás po cestě chytla strašlivá bouře, a protože tu noc byly již kvůli počasí všechny slušné podniky obsazené, museli jsme vzít zavděk jedním zablešeným penzionem na samém okraji města.

V tom penzionu stojí dvoulůžák se snídaní necelých šest stovek za osobu na jednu noc.

Paní Marta má krásný, čistý penzion s výhledem na zelené pastviny plné koní.

Hotely jsou sice větší než penziony, což se mi moc nelíbí, ale v nabídce mají mnohem víc služeb.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7.
Pošli tento příspěvek svému blízkému