Portmonka × portmomka

Představte si Francii, romantickou zemi, v níž si sednete na zahrádku restaurace s výhledem na park, jehož krásy byly inspirací pro Monetovy obrazy, a do ucha vám bude zpívat Édith Piaf své tklivé L’hymne à l’amour, zatímco budete z orosené sklenice upíjet dobré červené víno. Ano, právě zde můžeme hledat původ slova portmonka.

Pravopis a etymologie

Portmonka se zrodila ze spojení francouzských slov porter (nést) a monnaie (peníz, mince) – porte-monnaie, tedy peněženka.

Z tohoto důvodu píšeme ve druhé části slova portmonka „n“.

Skloňování

Portmonka patří mezi podstatná jméno rodu ženského, která skloňujeme podle vzoru žena.

Pád Číslo jednotné Číslo množné
1. portmonka portmonky
2. portmonky portmonek
3. portmonce portmonkám
4. portmonku portmonky
5. portmonko portmonky
6. portmonce portmonkách
7. portmonkou portmonkami

Synonyma

Synonymy ke slovu portmonka jsou: peněženka, šrajtofle, flek, kešeňa, prkenice (popř. prkenica).

Příklady:

Pan Vorel zašmátral pod kabátem a z kapsičky na prsou vytáhl ošuntělou portmonku, z níž na svou třesoucí se dlaň vysypal pár lesklých mincí na špetičku tabáku.

Z hladu by snědl i pečenou krysu, ale v portmonce měl kulové.

Pamatuji si, že dědeček neříkal peněženka. Říkal tomu portmonka a vždycky, když vytáhl pětikorunu, podal mi ji se slovy: „Tu máš na cukroví, Vašíku.“

„Vrať mi moji portmonku, chachare!“ volal za zlodějem starý muž a pohrozil mu svou bytelnou holí, leč mladík byl dávno v trapu.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. HUGO, J. a kol. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost. Historie a původ slov. 4. rozšířené vydání. Praha: Maxdorf, 2020. ISBN 978-80-7345-647-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému