Sangvinik × sankvinik

Jedním ze čtyř typů temperamentu je sangvinik. Sangvinik je přátelský člověk, který má rád společnost a legraci. Je usměvavý, vstřícný, bezstarostný a upovídaný optimista. Nevýhodou je, že rozdělanou práci často nedotáhne do konce, je přehnaně soutěživý a má problém se soustředěním. Nás však bude zajímat spíše to, jak a proč se slovo píše zrovna takto – sangvinik. Tak čtěme dále!

Pravopis a etymologie

Slovo sangvinik pochází z německého výrazu Sanguiniker, původně Sanguinikus, které bylo vytvořeno ze středolatinského sanguineus (horkokrevný, temperamentní jedinec) z latinského slova sanguienus (krvavý, ve spojistosti s krví) od sanguis (krev).

Cizí slovo sangvinik bylo přejato do češtiny a jeho psaní se ustálilo v této podobě – sangvinik.

Skloňování

Podstatné jméno sangvinik je rodu mužského životného a skloňuje se podle vzoru pán.

Pád Číslo jednotné Číslo množné
1. sangvinik sangvinici
2. sangvinika sangviniků
3. sangviniku, sangvinikovi sangvinikům
4. sangvinika sangviniky
5. sangviniku sangvinici
6. sangviniku, sangvinikovi sangvinicích
7. sangvinikem sangviniky

Příklady:

Předevčírem jsem si dělala test osobnosti a vyšlo mi, že jsem sangvinik.

Překvapilo mě, že staří Řekové určovali typy temperamentu podle tělesných šťáv; sangvinici byli podle nich spojení s krví, flegmatici s hleny, cholerici se žlučí a melancholici také se žlučí, ale černou.

Jana byla tak ukecaná a společenská, že mě z ní po práci často bolela hlava. Řeknu ti, vyložený sangvinik!

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
EJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. Pravidla českého pravopisu. Olomouc: Fin Publishing, 1998. ISBN 80-86002-42-x.
Pošli tento příspěvek svému blízkému