Normostrana × nornostrana

Normostrana, známá též pod zkratkou NS, je strana textu se sjednoceným počtem znaků platícím pro všechny české dokumenty zpracované textovými editory. Pro představu se jedná o 1800 znaků včetně mezer, kterým by mohlo odpovídat přibližně 250 slov.

Pravopis

Je jen jeden správný způsob, jakým můžeme slovo normostrana napsat, a to přesně tak, jak jej čteme a slyšíme – normostrana. Slovo píšeme dohromady.

Pomůcka

Normostrana je norma pro stránku textu. Jedná se tedy o složeninu dvou slov – norma + strana. Také z tohoto důvodu nemůžeme napsat norna (s „n“).

Zajímavost

Norna je totiž něco úplně jiného. Norna (psáno s písmenem „n“) není zkomolenina slova norma, jak by se jednomu mohlo zdát. Slovem norna totiž v nordické mytologii označujeme sudičku, která spolu se svými sestrami sedí u kořenů stromu Yggdrasilu a tká wyrd, jinak též pavučinu snů. Sestry byly tři a zastupovaly minulost, přítomnost a budoucnost.

Skloňování

Normostrana je podstatné jméno rodu ženského a skloňujeme ji podle vzoru žena.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. normostrana normostrany
2. normostrany normostran
3. normostraně normostranám
4. normostranu normostrany
5. normostrano normostrany
6. normostraně normostranách
7. normostranou normostranami

Příkladové věty

Korektoři a copywriteři běžně používají k nacenění své práce buď cenu za jednu normostranu textu, nebo cenu za hodinu práce.

Do zítřka měl odevzdat text v délce tří normostran textu, což odpovídalo počtu pěti tisícům čtyřem stům znaků.

Jedna normostrana neodpovídá jedné straně.

Pokud nabízíte nakladateli svou knihu, vždy ho bude zajímat, kolik má normostran, ne kolik má stran.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
Normostrana – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Normostrana Norny – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Norny
Pošli tento příspěvek svému blízkému