Lednička × chladnička

Může se zdát, že tyto dva pojmy jsou jedno a to samé, a není třeba při psaní přemýšlet, který si zvolit. Ano, to je pravda, pravopisně správně jsou oba tyto pojmy. Je však mezi nimi drobný významový rozdíl.

Jak již sám název napovídá, s ledničkou bude nějakým způsobem souviset led. V minulosti se k chlazení potravin využíval led přírodní, odtud se dochoval název lednička. Tento elektrospotřebič udržoval nastavenou teplotu a neodmrazoval se průběžně. V původním slova smyslu se ledničky na trh již neprodukují. Naproti tomu chladnička disponuje mnohem větší tepelnou tolerancí, dochází u ní k automatickému odmrazování.

V obou případech mluvíme stále o skříni sloužící k uskladňování potravin za nízkých teplot, rozdíly v tom dnes již nikdo moc nedělá, proto až budete listovat katalogy s těmito spotřebiči, setkáte s ledničkami i chladničkami. Oboje je pravopisně správně. Formální rozdíl už v tom lidé moc nehledají.

A aby toho nebylo málo, plete se nám do těchto chladících zařízení i mraznička, která je rovněž pravopisně správně. Pozor ale na jiné podoby tohoto slova – mrazák nebo mražák již spisovně správně není.

Příklady:

Hned jak přijdu domů, uložím potraviny do ledničky, aby se nám nezkazily.
Po mnoha letech používání se nám porouchala chladnička, musíme si koupit novou.

Autor/ka: Bc. Renáta Malá
Pošli tento příspěvek svému blízkému