Sirý × syrý

Z této nabízené dvojice jsou pravopisně správné obě podoby slova, lze napsat sirý i syrý, musíme si dát ale pozor jak slova použijeme.

Přídavné jméno sirý s „i“ užíváme ve významu osiřelý – někdo, kdo je sirotek, kdo ztratil své nejbližší či nemá jednoho nebo oba rodiče. Jedná se o výraz v současném jazyce příliš nepoužívaný, můžeme jej označit jako knižní. Slovo není součástí vyjmenovaných ani příbuzných slov, a proto jej píšeme vždy s „i“, stejně jako slova odvozená, např. sirotek, sirotčí, sirota apod.

Opakem je podoba slova syrý, která si žádá psaní s „y“. Výraz syrý je totiž jiná varianta přídavného jména syrový (neuvařený, tepelně nezpracovaný). Je zde tedy souvislost s vyjmenovanými slovy po písmenu „s“. Syrý často používáme v jiném než tradičním významu slova syrový – ve významu nepřikrášlený, reálný apod.

Příklady:

Po smrti matky už byl úplně sirý a připadal si velice sám.

Maloval zcela bez příkras a vždy zachycoval syrou přírodu.

2 komentářů ke článku Sirý × syrý”

  1. „Přídavné jméno sirý s „i“ užíváme ve významu osiřelý“
    Opravdu??? Mně je 50 a za celý svůj život jsem toto slovo neslyšel ani nečetl a ani nás s ním netrápili ve škole. To asi vyhrabal nedávno nějakej hnidopich ve dvěstě let starých textech, aby mohl nachytávat studenty na chybách v neexistujících slovech… Jinak si to neumím vysvětlit…
    Stejně tak „Syrý často používáme v jiném než tradičním významu slova syrový – ve významu nepřikrášlený, reálný“.
    Opravdu si stojíte za formulací „často používáme“? Dejte si najít slovo „syrý“ (v uvozovkách) v google. Najdete tam jen zmínky jazykozpytců, odkazy na pravidla a podobně, žádné použití v nějakém textu. Tak prosím nešiřte a nepodporujte bludy. Slovo „syrý“ se vůbec nepoužívá!

    • Krásný den, Honzo, nemusíte se obávat, bludy nešíříme ani nepodporujeme. Slovo „sirý“ i „syrý“ používáme správně, můžete si ověřit na webu Ústavu pro jazyk český AV ČR. Více autoritativní zdroj již není! O častosti používání konkrétního slova nemůžeme soudit, to máte pravdu; každý má slovní zásobu a frekvenci slov nastavenou na jiné úrovni. Mějte se fajn.

Pošli tento příspěvek svému blízkému