Jak zvládnout přijímačky na SŠ aneb Don’t Worry Be Happy (blog)

V životě člověka se občas objevují okamžiky, kdy by nejraději strčil hlavu do písku na pštrosí způsob nebo utekl někam pryč. A nemusí se jednat zrovna o přistižení při kouření na školních záchodcích nebo nějaké takové jiné nelegální aktivitě, tyto pocity vám v klidu přinese i „obyčejné“ přijímací řízení.

Přijímačky na střední školu – jak na ně vyzrát?

Jako profesionální nervák , který to zatím dotáhl k magisterskému studiu, jsem se tedy v čase předpřijímačkovém rozhodla, že se podělím o zážitky a rady své či vypůjčené od známých.

NEJDE O ŽIVOT, ALE O TO, CO BUDE V ŽIVOTĚ

Když jsem se v 15 rozhodoval, co budu dělat, pekařina byla moje jasná volba..“ tvrdil mladík v jedné reklamě a já mu vždycky strašlivě záviděla. Lidí, kteří v 15 skutečně vědí, co by jednou rádi vykonávali za povolání je totiž hrozně málo. Však sen o kariéře profesionální princezny by se v našich podmínkách nesplnil ani Kate Middleton, ale když se nebudete ani trochu snažit, ten o oranžovém autě se stane denní realitou. A když nebudete mít řidičák, hadr to jistí! Důležité tedy je, aby se každý alespoň pokusil zvážit, co jej baví a co ne. Nutit do studia gymnázia vyloženě nestudijní dítko je totiž téměř zločin, který má na svědomí v lepším případě plné čekárny u psychologů.

GYMPL S UČENÍM ZARUČENÝM

Snem každého rodiče je vychovat dítě, které dosáhne lepších, nebo alespoň stejných studijních výsledků, než měl on. Ti vysokoškolsky vzdělaní to očekávají tak trochu automaticky, ti méně upínají veškeré své naděje. Ještě nedávno totiž platila rovnice: čím větší vzdělání, tím lepší práce a plat. Nemějte jim to proto za zlé. Jenže to už dneska tak úplně není pravda, proto je důležité, aby se každý rozhodl sám za sebe, jaká práce jej asi bude těšit přes 50 let jeho života. Pokud máte vesměs „dobré známky“ a nevyhraněné zájmy, gymnázium by měla být jasná volba.

Příprava na přijímačky

Gymnázia jsou leckdy přezdívána jako „příprava na vysokou školu“, což je pravda jen částečně. Všichni se musí učit všechno, bez ohledu na to, jestli je to zajímá nebo ne, stejně jako na ZŠ. A sloveso učit se je na nich skutečně často prakticky používáno. Přijímací řízení se ale na(ne)štěstí skládá „jen“ z testu znalostí z matematiky, češtiny a obecných předpokladů. Právě ty obecné předpoklady žáky děsí možná více než matematika, jelikož neexistuje způsob, jak se na ně připravit, anebo ano?

CO JSOU TO OBECNÉ PŘEDPOKLADY?

Co se skrývá pod pojmem obecný předpoklad? Obvykle se jedná o uvažování o jazyku a porozumění textu. Jsou to „klasické“ SCIO testy, kdy máte například vybrat slovo, které patří/nepatří do řady, určit nejlepší synonyma, nahradit slovo v textu… A taky nějakému porozumět a vybrat z něj důležité informace. Člověku by se chtělo říct, že se jedná o věci, které se nelze naučit, ale opak je pravdou.

Scio testy k přijímačkám

Jelikož je v dnešní době i vzdělání vlastně byznys, stačí si předplatit pár cvičných testů na www.scio.cz a dělat je tak dlouho, dokud si neosvojíte jejich mechanismus. A to platí i o testech z jasnějších oborů jako je matematika či čeština, jelikož i tyto části přijímacího řízení má obvykle na starosti stejná společnost. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že i s téměř nulovou znalostí matematiky si můžete s dobrým výcvikem hrát na génia. Společnost SCIO totiž používá pořád ty stejné typy otázek…

PŘÍPRAVA VE ŠKOLE VS. PŘÍPRAVA DOMA

Ať už zkusíte přijímačky na gymnázium v 5., 7., nebo 9. třídě, učitelé ve škole by vám měli být ochotni dát informace, které potřebujete. Ti více uvědomělí se včas žáků ptají, kdo se kam a jestli vůbec chystá a přizpůsobí k tomu výuku, popřípadě organizují „přípravky“. Bohužel to ale není pravidlem. Takto popsala svou zkušenost letošní maturanta Kristýna, která šla na gympl z 5. třídy:

Nepřišlo mi, že by učitelé věnovali pozornost jakékoli přípravě na přijímačky – myslela jsem, že normální postup, jak pomoci žákům k přijímačkám, je projít s nimi vzorové testy a úlohy, aby se seznámili s novými typy úloh od Scia, protože taková zadání má jen Scio a ve škole se takové příklady moc neprobírají, a když už, tak v jiném zadání na které nejsou žáci zvyklí…Jediné co jsem pro ty přijímačky udělala bylo mé samostudium, prostě jsem si z internetu vytiskla testy a počítala jsem donekonečna, popř. i zašla za někým s tím že něco nechápu (členové rodiny pozn. red. ). Ze strany učitelů se o nějaké pomoci opravdu mluvit nedá…“

Přijímačky na gymnázia

Jak je vidět, je lepší spoléhat se sám na sebe a nebát se zeptat ostatních. Pokud máte ve svém okolí starší kamarády, kteří již na vámi vybraném gymnáziu studují, nebo studovali, určitě se jich zeptejte na jejich zážitky, typy úloh školy mění málokdy.

STŘEDNÍ ODBORNÁ UČILIŠTĚ A ŠKOLA, PŘIJMOU KAŽDÉHO?

Střední odborné školy a hlavně učiliště bývají v očích některých lidí vnímány jako něco podřadného, školy pro „blbce“, ale to není vůbec pravda. Přihlášky na učiliště, hlavně co se týče gastronomického oboru, sice obvykle podávají méně zdatní jedinci (co se známek týče), ale neznamená to, že jsou nějakým způsobem neschopní, zkrátka je jen ani trochu nebaví se učit.

Na SOŠ chodí žáci, kteří mají již nějaké konkrétní zájmy, například je zajímají auta, pedagogika, cestovní ruch nebo například obchod. Přijímací řízení, pokud vůbec nějaké je, se na těchto školách obvykle řeší testem všeobecných znalostí. Příprava na ně se může zdát opět trochu komplikovaná, jelikož se pod všeobecné znalosti dá vtěsnat prakticky cokoliv, ale není třeba se obávat. Obvykle se objevují otázky tohoto typu:

Kolik členů má EU?

Kolik má člověk krčních obratlů?

Kolik obyvatel má zhruba ČR/Německo….

Který tvar je chybný – zapoměl/zapomněl …

Skvělým způsobem, jak se připravit na takovéto otázky jsou znalostní hry. Ať už si vyzkoušíte nějaký PC program (za „mých časů“ existovala verze pořadu RISKUJ!), nebo stolní hru ČESKO/ EVROPA/ SVĚT… v otázkách a odpovědích, nebudete mít vůbec pocit, že se vlastně učíte. Dozvíte se něco nového, zjistíte co (ne)víte a ještě se u toho báječně pobavíte. A přijímací řízení pak bude hračka!

PRŮMĚR A POHOVOR

K přijetí na jakoukoliv střední školu vám může též pomoci průměr. Někomu dokonce natolik, že ani nemusí žádné přijímací řízení absolvovat! Ale pokud známky příliš oslnivé nemáte, nebo se o kousek nevejdete do požadovaného průměru, nezoufejte. Kromě testů se poslední dobou stává součástí přijímaček pohovor, někdy dokonce supluje celý test!

U pohovoru platí, že je dobré snažit se působit sebejistě. Sama moc dobře vím, že se to lehko říká, ale těžko provádí, ale nervozita vám paradoxně může pomoci k vybičování se k lepším výsledkům. Ať už v přijímací komisi sedí kdokoliv, je mu jasné, že máte strach, a proto třeba koktáte, nebo hned nerozumíte otázce. Takže se vážně ničeho nebojte. I oni jsou obyčejní lidé!

DOSTAT SE NA UMĚLECKOU ŠKOLU JE UMĚNÍ

Umělců je na počet obyvatel v ČR snad nejvíce na světě, ale ne každý se svým výtvarným umem může živit, možná proto jsou přijímačky na umělecké školy tak složité. Pokud jste ale smířeni s tím, že pravděpodobně budete celý život chudí a prosadit se bude fuška, rozhodně to nevzdávejte. Vše je ale třeba si dobře promyslet, vaše příprava na přijímačky by totiž měla být dlouhodobá.

Požadavky každé školy jsou různé, ale obvykle se zkoušky skládají z talentové části, kdy musíte přinést ukázat své portfolio s určitým počtem prací (a je vážně lepší je nedělat na poslední chvíli na koleně v autobuse) a též nějaké vytvořit na místě na zadané téma. Jaké to téma bude, to nemůže nikdo předem odhadnout, ale rozhodně nepočítejte s obyčejným „nakreslete tuhle židli“, učitelé budou zkoušet nejen vaší techniku, ale i (hlavně) kreativitu.

Dobré je taky umět své umění „okecat“. Namalovat modrý čtverec na bílé pozadí umí každý, ale dát tomu nějaký smysl, to už můžete jen vy. Ale tím to všechno nekončí, i na umělecké škole se musíte učit některé klasické předměty, takže ani testu všeobecných předpokladů, popřípadě z matiky a češtiny se nevyhnete. Jejich obtížnost je různá, záleží na oboru.

CO TEDY VŠECHNO MUSÍTE UDĚLAT?

Každá střední škola má své požadavky, takže nelze vymyslet obecně platný návod, jak se dostat na všechny, ale když budete následovat tyto jednotlivé body, jistě tím nic nezkazíte, právě naopak:

  • Rozmyslete si dobře, kam se hlásíte vzhledem k vašim zájmům a schopnostem.
  • Přihlášku na vybranou školu/školy podejte včas, ať se někde neztratí.
  • V případě, že se hlásíte na odbornou školu, například uměleckou, začněte pracovat na svém portfóliu minimálně rok předem, ať máte z čeho vybírat. Rychlokvašky na koleni či práce z první třídy komise příliš neocení!
  • Ptejte se známých, kteří už na vaší vybrané, nebo alespoň podobné, SŠ studují na vše, co vás zajímá. Nestyďte se přijít i za někým z vašich učitelů či školním poradcem, určitě vám rádi poradí!
  • Žádná škola po vás nebude chtít nic, co byste neměli šanci se během vašeho pěti/sedmi/devítiletého studia dozvědět.
  • K úspěšnému napsání testu pomůže trénink. Používá-li vámi vybraná škola jako kritérium přijetí SCIO testy, můžete si zaplatit (cca 500 Kč) zkušební. Některé školy také umisťují ukázkové testy na své stránky.
  • Ať už budete psát test nebo půjdete na pohovor, buďte v klidu. Když se vám to nepovede, život nekončí. Spousta škol vyhlašuje i 2. a někdy i 3. kola.
  • Věřte si. Vždycky víte více, než si myslíte!
Autor/ka: Mgr. Kateřina Šturmová
Pošli tento příspěvek svému blízkému