Dýško × díško

Dýško je dobrovolná finanční odměna za nějakou službu. Nejčastěji se dýško dává například v restauraci, vozidle taxislužby či u kadeřníka.

Je možné používat obě verze?

Přesto, že termín dýško je de facto zkrácená forma slova diškrece, které se píše s měkkým „I“, slovo dýško, píšeme zásadně s ‘Y“.

Možná vám k zapamatování správného pravopisu pomůže to, že slovo dýško je už vlastně české, a v češtině je ‘D“ tvrdá hláska, po které se píše tvrdé ‘Y“.

Etymologie a význam slova

Dýško pochází ze slova diškrece, což je hovorová obdoba slova diskrece, jež znamená diskrétní, taktní, ohleduplný. Výraz pochází z francouzského discret, respektive à discrétion, jež znamená „podle libosti“.

Můžeme jej ovšem vysledovat ještě dále, a to přes latinský význam „schopný rozlišovat“ až k latinskému discrētus „rozlišený“, což je příč. trp. od discernere „rozlišovat, rozeznávat“. Původní význam slova tedy byl „odměna za diskrétnost“.

Synonyma

Kromě slova dýško můžete použít formálnější výraz spropitné, případně tringelt, všimné, diškrece nebo hovorový a slangový výraz tuzér.

Skloňování slova dýško

Dělení slova: dý-š-ko

Podstatné jméno dýško je rodu středního, jehož deklinace probíhá dle vzoru město.

jednotné číslo množné číslo
1. pád dýško dýška
2. pád dýška dýšek
3. pád dýšku dýškům
4. pád dýško dýška
5. pád dýško dýška
6. pád dýšku dýškách
7. pád dýškem dýšky

Použití ve větě:

Jako číšnice mám tak malý plat, že nebýt dýšek, asi umřu hlady.

Petr včera vydělal 5 000,- Kč jen na dýškách.

Jak velké dýško jsi mu dal?

Nechal jsem mu dýško asi 10 % utracené částky. Myslíš, že je to adekvátní?

Tak malým dýškem nikoho neuctíš.

Výše dýšek není regulovaná žádnou směrnicí, ale obvykle se dává 10 – 15 % z útraty.

Autor/ka: Klára Sladká
Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky Slovník spisovného jazyka českého Akademie věd České republiky Český národní korpus Rejzek, J.: Český etymologický slovník. str. 135, 137,  Leda, 2004.
Pošli tento příspěvek svému blízkému