Jak se jednoduše naučit pravopis

Učení pravopisu je stereotypní záležitost, která často stojí pouze na školním vyučování, ale my Vám ukážeme, že existuje více způsobů výuky pravopisu.

Jak se naučit pravopis

Složitý systém skloňování, časování, mnoho gramatických pravidel a především spousta výjimek, vícero možností jak psát jeden jev, kolísání a další složité prvky – to je český jazyk.

Naučit se ho opravdu důkladně trvá i nám, rodilým mluvčím, několik let a někomu se to nepodaří nikdy. Někdo je líný se všechny poučky učit, druhému nepřijde čeština důležitá, další spoléhá na to, že mu chyby opraví Word a druzí mají tu smůlu, že trpí některou z vývojových poruch jako je třeba dyslexie nebo dysgrafie.

Člověk se pak nesmí divit, když na každém kroku naráží na gramatické chyby. A to častokrát i tam, kde by neměl. Ve vlaku tak visí „hasící“ přístroj místo „hasicího“, v restauracích si můžeme z menu objednat „skopové“ žebírka a ne „skopová“ a dokonce v celostátní televizi v titulku čteme, že Hlas Česko Slovenska má svou „výtězku“.

Ať chceme nebo ne, to jak mluvíme a píšeme, o nás hodně vypovídá a člověk nikdy neví, kdy a kam bude něco psát. A pak se znalost pravidel opravdu hodí.

Cvičební sešity

Jak ale zdokonalovat svůj pravopis mimo školu? Jedním ze způsobů je, pořídit si takzvaný cvičební sešit, který se dá koupit v knihkupectvích nebo na internetu. Jsou v něm obvykle texty s vynechanými místy, do kterých se doplňuje procvičovaný jev (i, y, s, z, mně, mě, velká písmena…). Na konci sešitu pak bývají správné výsledky, podle kterých si můžete texty opravit.

Moderní internetové portály

Další možnost představují internetové portály, jako je i Pravopisně.cz, kde najdete spoustu testů, cvičení, diktátů a užitečných rad. Jejich výhodou je to, že za ně neutratíte žádné peníze, chyby vidíte hned a po ruce máte na stejném místě i pravidla pravopisu, takže si můžete dohledat, proč se daný jev píše tak či tak.

Čtení knih

Slovní zásobu si obohacujeme čtením. Tím ovšem není myšleno čtení statusů na Facebooku, ale čtení knih. Pomocí čtení rozvíjíme naši představivost, setkáváme se s novými slovy, slovními spojeními a slovosledy, což se může hodit při psaní slohů, esejů a různých seminárních prací. Navíc podvědomě vnímáme i psanou podobu slov, kterou si pak nevědomky vybavíme například při psaní diktátů, což nám umožní zvolit správné řešení.

Hledání chyb

Když už ale byla řeč o Facebooku, i tady můžete trochu trénovat pravopis. Zkuste při dalším pročítání statusů a komentářů věnovat zvýšenou pozornost chybám. Záměrně hledejte chyby a překlepy. Když se naučíte lépe hrubky vidět u druhých, budete je pak snáze vnímat i ve svých textech. Stejnou techniku můžete uplatnit i kdekoliv jinde – při čtení novin, blogů, časopisů, letáků… i tady se kolikrát najde dost chyb.

Jazykové příručky

Ten, kdo potřebuje znát pravopis opravdu výborně nebo mu výše zmíněné tipy nestačí, může ještě sáhnout po jazykových příručkách. Asi nejrozšířenější jsou Pravidla českého pravopisu pro školu a veřejnost. V nich najdete vysvětlenou většinu pravopisných jevů.

Dalšími kodifikačními příručkami jsou například Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, Slovník spisovného jazyka českého a užitečný je i Nový akademický slovník cizích slov, ve kterém najdete správný tvar cizího slova i jeho vysvětlení a český význam. Český jazyk je jedním z nejsložitějších jazykových systémů na světě. Naučit se ho ale alespoň do té míry, abyste se za své texty nemuseli stydět, se určitě dá.

Pošli tento příspěvek svému blízkému