Pastilka × pastylka

Pastilka, nebo pastylka? Váháte nad tím, jestli se při volbě i/y řídit pravidlem o pravopisně tvrdých souhláskách? Nejste si jistí etymologií slova? Už nemusíte bloudit, následující článek vám ukáže správnou cestu a provede vás labyrintem všemožných nástrah našeho jazyka.

Pravopis a etymologie

Původ slova pastilka najdeme v latinském pāstillus (chlebíček, koláček, tabletka), které bylo přejato do francouzštiny (pastille) a němčiny (Pastille), odkud jsme jej do naší mateřštiny vstřebali i my. Proto je jediným správným způsobem psaní pouze pastilka s měkkým „i“.

Skloňování

Pastilka je podstatné jméno rodu ženského, které skloňujeme podle vzoru žena.

Pád Číslo jednotné Číslo množné
1. pastilka pastilky
2. pastilky pastilek
3. pastilce pastilkám
4. pastilku pastilky
5. pastilko pastilky
6. pastilce pastilkách
7. pastilkou pastilkami

Příklady:

Nevíte, jak se jmenují takové ty zelené pastilky proti kašli?

Když jsem ležela s bolavým krkem a sužovala mě horečka, maminka mi přinesla jakési Müllerovy pastilky z bylinek, na čelo mi dala studený obklad a horké líčko zchladila svým polibkem – ten byl na bolest asi tím nejlepším lékem.

Na bolest v krku dnes máme na výběr široké spektrum různých léčiv, ať už ve formě pastilek, sprejů, nebo v podobě kloktadel.

Pastilky mívají také antiseptické účinky.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému