Logistika × logystika

Logistika je termín, který se začal používat začátkem 19. století. Zavedl jej švýcarský důstojník Antoine-Henri Jomini pro problematiku ubytování. Především má však logistika souvislost se zásobováním vojsk.

Dnes se termínu používá zejména pro nauku zabývající se tokem zboží od dodavatelů k odběratelům a souborem činností, které zajistí, že zboží skutečně doputuje, kam má, a to ve správném čase, kvalitě a množství. Taktéž pojem souvisí se správným systémem skladování zásob, přičemž se logistika snaží všechny tyto činnosti optimalizovat.

Pravopis a etymologie

Slovo logistika jsme přejali z jeho francouzské podoby logistique, kde vzniklo odvozením od termínu maréchal de logis, což znamená jednoduše „ubytovatel“. Šlo o důstojníka, jehož hlavní pracovní náplní bylo ubytování vojsk spolu s jejich zásobováním. Protože jde o slovo přejaté, píšeme jej podobně jako ve francouzštině, tedy vždy s měkkým „i“ – logistika.

 Skloňování

Logistika je podstatné jméno rodu ženského, jehož skloňování probíhá podle vzoru žena.

Pád Číslo jednotné Číslo množné
1. logistika logistiky
2. logistiky logistik
3. logistice logistikám
4. logistiku logistiky
5. logistiko logistiky
6. logistice logistikách
7. logistikou logistikami

Příkladové věty

„Pánové, nepodceňujme, prosím, problematiku logistiky. Občas mám pocit, že zapomínáte, že tvoří dvacet procent nákladů celé firmy!“ zamračil se akcionář na schůzi valné hromady.

„No jo, vlak má zase 40 minut zpoždění, to je jim podobné, ta logistika nikdy nebyla jejich silná stránka,“ drmolil si pro sebe promrzlý muž na nádraží.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému