PRAVIDLA – Co jsou funkční styly?

Pod pojmem styl si často představíme oblečení – člověk, o němž řekneme, že má styl, se většinou dobře obléká, zatímco běžní lidé v džínách a tričku žádný styl nemají. To ovšem není úplně pravda. Slovo styl obecně znamená způsob, jakým se něco dělá, a nějaký svůj styl mají všichni a všechno, ať už je to na pohled hezké a estetické, nebo ne.

Existují umělecké styly, styly oblečení nebo třeba funkční styly. A je-li někdo stylový, znamená to především to, že určitý styl dodržuje, nikoli nutně to, že vypadá lépe než ostatní (ačkoli zrovna ve stylu oblečení to spolu může souviset).

Například o stavbě v románském stylu můžeme říci, že je stylová, přestože se nám ani trochu nelíbí, ale řídí se pravidly vybraného stylu. V tomto článku se však nebudeme zabývat oblečením ani architekturou, ale právě již zmíněnými funkčními styly.

Co jsou funkční styly?

Funkční styly jsou styly slohových útvarů v jazyce. I v tomto odvětví jich několik je a v zájmu dorozumívání se hodí je znát, umět napsat a dodržovat. Pokud vám nezaleží na tom, zda vám ostatní budou rozumět, je dobré je od sebe dokázat alespoň rozeznat.

Ústní část maturitní zkoušky mimo jiné spočívá právě v rozboru vám předem neznámého textu, nemluvě o tom, že v písemné části musíte nějaký text podle pravidel i napsat – takže je nakonec přeci jen lepší je i ovládat.

Vážně je potřebujeme?

Správně napsaný textový projev se po vás nebude chtít pouze ve škole. V životě přijde spousta příležitostí, kdy budete muset nějaký text napsat. Budete si potřebovat o něco zažádat, poslat oficiální dopis, napsat novou pohádku pro své dítě, protože Popelka už je prostě příliš ohraná, nebo napsat do novin tiskovou zprávu; v takových situacích je dobré dodržet styl, zejména v případech, kdy vám jde o dobré jméno.

Toník vám špatnou pohádku pravděpodobně časem odpustí, ale noviny vám špatnou tiskovou zprávu neotisknou a úředník se může rozhodnout, že žádost nebude ani číst, nebude-li odpovídat předepsaným pravidlům.

Jaké styly rozeznáváme?

Funkční styly podle funkce dělíme do několika skupin, z nichž každá má svá vlastní specifická pravidla a účel, jejich rozpoznání/napsání tak ve většině případů není žádný problém. Stačí se je naučit, koneckonců jich není tolik – pokud jste se dokázali naučit pojmenovat všech pět prstů, máte celkem slušně nakročeno k ovládnutí pěti funkčních stylů:

Autor/ka: Lenka Brabencová
Pošli tento příspěvek svému blízkému