Literární test – Česká literatura 2. poloviny 20. století

16 úloh | Typ cvičení Kvíz / test

Přinášíme vám zcela nové typy testů – zaměřené na práci s textem, literární teorii a literaturu. Konkrétně tento je zaměřen na českou literaturu druhé poloviny dvacátého století. Test vám zlepší orientaci v textu, procvičíte si literární fakta a zcela jistě vám pomůže při přípravě na státní maturitní zkoušku.

Spustit kvíz Zobrazit nejlepších 10

4 komentářů ke článku Literární test – Česká literatura 2. poloviny 20. století”

  1. „Kterého z autorů neovlivnily při tvorbě vlastní zkušenosti s nacismem a holocaustem?“
    Tato otázka je zavádějící, pokud by se měly brát v úvahu obě zmíněné skutečnosti, tedy nacismus i holocaust, a ne pouze jedna z nich, potom jsou správné odpovědi dvě. Julius Fučík byl přece ovlivněn nacismem. Jeho Reportáž psaná na oprátce vznikala ve vězení na Pankráci, kde ho věznilo gestapo a kde byl nakonec popraven. Lustig i Weil jsou bez připomínek. Ale Ladislav Fuks nebyl žid, on si pouze židovskou tematiku vyvolil. Jestli je za ovlivnění holocaustem považováno to, že byl homosexuál a za války se bál, že jeho orientace vyjde najevo a bude poslán do transportu, tak prosím. Jen si nemyslím, že tato otázka je jasná a srozumitelná.

    Někdy nerozumím rozložení otázek. Většina z nich je perfektně postavená, viz práce s textem, ukázkami, apod. Ale potom jsou tu otázky, které jsou pro středoškoláky buď příliš lehké, nebo naopak obtížné, popř. dokonce chybné.

    • Bohužel jste si asi špatně přečetl(a) odpověď, protože tam se ptáme, kterého autora neovlivnily vlastní zkušenosti s nacismem a holocaustem. J. Fučík je v akademických Dějinách české literatury prezentován jako autor, který nebyl holocaustem a nacismem ovlivněn, protože jeho nejzmánější dílo – Reportáž psaná na oprátce je považována za literaturu tzv. dokumentární a svědeckou – popisoval život za mřížemi.

      Bohužel máme omezené možnosti. Tento druh testů (zaměřené na práci s textem) je poměrně nový a musím dbát, aby byl přínostný pro maturanty všech gymnázií a SOŠ. Na tvorbu není lehký, tudíž se snažíme co můžeme. Jestli najdete chybu, tak nám klidně napište mail, budeme rádi.

Pošli tento příspěvek svému blízkému