Fligna × flygna

Slovem fligna označujeme trik, fintu, podvod, přetvářku, mazanost. Jedná se o slovo nespisovné, které spadá pod slang a vychází z německého argotu.

Pravopis a etymologie

Slovník nespisovné češtiny nám ke slovu fligna podává následující výklad.

Slovo fligna zřejmě pochází z německého Fliege (moucha), často se smyslem návnady jako při muškaření. Jde srovnat s českým „šel na ňé s muchó“, tedy s trikem. V německém argotu „die Fliegen legen“ lákat někoho k hazardní hře; logičtější je však vztah s německým argotem Fliege (podvod), „eine Fliege machen“ (rychle zmizet, doslova „udělat mouchu“).

Slovo bylo přejato do našeho jazyka a počeštěno do podoby fligna. Jedná se o brněnský výraz. Správný je pouze zápis s měkkým i → FLIGNA.

Synonyma

Synonyma, kterými bychom mohli nahradit slovo fligna, jsou: trik, finta, podvod, „něco chytrého, mazaného“, mazanost, přetvářka, lest, úskok, podraz, simulace.

Skloňování

Fligna patří mezi podstatná jména rodu ženského, která skloňujeme podle vzoru žena.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. fligna fligny
2. fligny fligen
3. fligně flignám
4. flignu fligny
5. fligno fligny
6. fligně flignách
7. flignou flignamni

Příkladové věty

Nechce se mi věřit, že by s takovouhle flignou ještě nikdo nepřišel.

Byť se snažili zachovat vážné tváře, prozradilo je cukání koutků a v očích měli pořádná čertiska, takže jsem hned věděl, že jde o nějakou flignu.

Neopovažuj se na mě zkoušet ty svoje debilní fligny!

Seber se a zmiz, ty tvoje fligny mám dávno přečtený!

Ty jeho fligny mě tak akorát zatáhly do pořádného průseru, málem jsem skončil v lochu?!

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
HUGO, J. a kol. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost. Historie a původ slov. 4. rozšířené vydání. Praha: Maxdorf, 2020. ISBN 978-80-7345-647-4. Internetové zdroje: SCS. ABZ. CZ Slovník cizích slov – fligna. Slovník cizích slov [online]. [cit. 30.03.2023]. Dostupné z: https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/fligna
Pošli tento příspěvek svému blízkému