Kosmodrom × kosmodron

Kosmodrom je místo vybavené veškerým pozemním zařízením, kterého je třeba pro start kosmických raket. Ty z kosmodromu následně také startují do vesmíru.

Z důvodu bezpečnosti jsou vybudovány daleko od civilizace. Aby bylo v maximální možné míře využito rotace Země, která je schopna ovlivnit prvotní rychlost rakety, staví se kosmodromy co nejblíže rovníku.

Pravopis a etymologie

Slovo kosmodrom je složenina -dromkosmo-. Drom pochází z řeckého slova drómos a označuje cvičiště nebo závodní dráhu. Kosmo (vše, co se týká vesmíru) má taktéž původ v řečtině, a to konkrétně ve slově kósmos, tedy vesmír, řád, úprava či svět. Z tohoto důvodu je možné psaní pouze formou KOSMODROM, nikoli kosmodron.

Dron je bezpilotní letadlo ovládané na dálku. Nejde o cvičiště. Pochází z anglického slova drone a známe ho také pod zkratkou UAV (Unmanned Aerial Vehicle – bezpilotní letoun).

Skloňování

Kosmodrom je podstatné jméno rodu mužského neživotného, které skloňujeme podle vzoru hrad.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. kosmodrom kosmodromy
2. kosmodromu kosmodromů
3. kosmodromu kosmodromům
4. kosmodrom kosmodromy
5. kosmodrome kosmodromy
6. kosmodromu kosmodromech
7. kosmodromem kosmodromy

Příkladové věty

Věděl jsi, že kosmodrom Bajkonur byl původně vybudován pro zkoušky balistických raket?

Znám jenom floridský kosmodrom na mysu Canaveral.

V televizi jsem rozechvěle sledovala záznam startu rakety Falcon 9 nesoucí kosmickou loď Crew Dragon Endeavour, který se odehrával na americkém kosmodromu na mysu Canaveral.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3.
Pošli tento příspěvek svému blízkému