Slohový útvar – Motivační dopis

Jsou slohy, které napíšete ve škole, u maturity… a to bude možná naposledy. Pak už vám k ničemu nebudou. Stane se z vás atomový fyzik, který rozhodně nebude muset dokazovat světu, že umí napsat skvělé vypravování.

Fitness trenér, který nebude muset napsat nikdy nic, protože je profesionál v jiném odvětví. To je všechno pravda (neznamená to ale, že byste neměli vědět, jak se jednotlivé slohy píšou).

Kde využijete motivační dopis?

Existuje však slohový útvar, který se vám bude hodit především v praktickém životě. Troufám si říct, že téměř každý si ho jednou, a to mimo školu, bude muset napsat. Jedná se o motivační dopis. Nejedná se o dopis, který napíšete sami sobě, abyste se motivovali k tomu začít konečně něco dělat.

Ne! Motivační dopis píšete svému potenciálnímu zaměstnavateli. Zjednodušeně řečeno se tedy snažíte motivovat jeho, aby vám dal práci.

Možná v tom nevidíte smysl, protože máte přeci oslnivý a úžasný životopis, na jehož základě vás musí přijmout automaticky. Tak to ale nemusí být vždy. Jde o to, že oslnivý a úžasný životopis může mít dalších padesát lidí a zaměstnavatel nebude mít čas se se všemi sejít – musí tedy nějakým jiným způsobem vybrat těch pár, které si následně pozve.

A právě k tomu slouží motivační dopis, kde napíšete o tom, jak jste skvělí, co jste všechno (profesionálně) zažili, proč se pro tu práci hodíte apod. A to ideálně tak, aby váš motivační dopis (a tím pádem i vy) mezi ostatními vynikl.

Struktura motivačního dopisu

Vzhledem k tomu, že se jedná o dopis, dává smysl, že jej budete strukturovat jako každý jiný formální dopis.

Musí tedy obsahovat:

  1. adresu příjemce (adresu příjemce uvádíte vždy jako první, svou vlastní obvykle na konec dopisu pod podpis),
  2. adresu autora,
  3. datum,
  4. oslovení,
  5. samotný text dopisu,
  6. podpis.

Oslovení

Pokud jde o oslovení, oslovujete příjmením, případně titulem či funkcí. Nevíte-li, s kým máte tu čest, použijete oslovení neutrální.

  • Vážený pane Nováku
  • Vážený pane doktore
  • Vážený pane řediteli
  • Vážená paní, vážený pane

Text dopisu

V samotném textu dopisu pak prakticky odpovídáte na otázky, které by vám mohly být při pohovoru položeny. Proč se pro tu práci hodíte právě vy? Jaké zkušenosti vhodné pro pozici máte? Čím můžete být pro firmu přínosem?

Je to přesně to místo, kde se hodí vyzdvihnout dobré vlastnosti a nezmiňovat ty špatné. Na škodu nebude ani to, když zmíníte, že znáte a oceňujete společnost, která pracovní místo nabízí.

Jazyk

Jazyk by měl být reprezentativní – tedy spisovná a ideálně neutrální čeština. Zaměstnavateli totiž nechcete sdělit pouze to, že jste skvělí v oboru, ale i to, že ovládáte jazyk a dokážete jím komunikovat na profesionální úrovni. Hrubkami či chybnou skladbou vět pravděpodobně na nikoho dojem neuděláte, jakkoli to zní směšně, může to být důvod, proč místo nezískáte.

Myslete taky na to, že zaměstnavatel čte několik motivačních dopisů, mohou to být desítky, stovky. Snažte se tedy být struční a výstižní, vyhýbejte se komplikovaným souvětím, která si člověk musí pro pochopení přečíst několikrát. Tohle je přesně ta oblast, kde nevyužijete barvitý jazyk a „okecávací schopnost“ – ta se hodí na pohovoru, v dopise může spíše uškodit, jelikož deset stránek nikdo nezačne ani číst.

Shrnutí:

  • Motivační dopis musí obsahovat adresu příjemce, adresu autora, datum, oslovení, text a podpis,
  • vyzdvihují se kladné vlastnosti, není třeba se rozepisovat o těch záporných (zkrátka buďte pozitivní, tvařte se, že svět je plný jednorožců skotačících na duhách) :-),
  • text by měl být napsaný stručně (maximálně jedna stránka) a výstižně, měl by ale nějakým způsobem vynikat mezi ostatními,
  • jedná se o reprezentativní text, proto si dejte pozor na jazyk a dopis si po sobě klidně několikrát přečtěte.

Vzorový text – motivační dopis

Mediální skupina MANIO
Karel Černý
karel.cerny@manio.cz
+420 987 654 321

Praha 1. 1. 2018

Vážený pane Černý,

zaujala mě nabídka volné pracovní pozice redaktora pro Vaši mediální skupinu a moc ráda bych se o toto místo ucházela.

O pracovní místo mám mimo jiné zájem z toho důvodu, že jako nadšenec do cestování už jsem si několikrát ověřila, jak užitečné mi mohou být články právě na Vašem cestovatelském serveru, jehož rozmach jsem v posledním roce sledovala. Sama už mám několik cenných zkušeností z různých cest, proto mohu s čistým svědomím říct, že i já bych nejen v tomto ohledu mohla být neocenitelným přínosem pro Vás. Mimo to, že již nyní mohu poskytnout vlastní zážitky a rady, pro mě nebudou problémem ani další jakkoli časově či jinak náročné místní i zahraniční reportáže.

Roli reportéra už jsem si vyzkoušela na vlastní kůži a vím tedy, co práce obnáší.

Troufám si říci, že český jazyk jako studentka bohemistiky ovládám výborně, v případě potřeby se samozřejmě domluvím i anglicky. Mezi mé hlavní přednosti patří přizpůsobivost, komunikativnost, spolehlivost, dochvilnost, nadšení pro věc a flexibilita.

Jsem otevřená novým věcem, vždy se ráda něčemu přiučím a jako nekonfliktní člověk nemám problém ani s prací v týmu.

Věřím, že mé vzdělání, praxe i osobní předpoklady jsou dostatečnou zárukou potenciálního symbiotického vztahu mezi mnou a Vaší společností.

Pokud Vás má žádost o zaměstnání oslovila, neváhejte mě kontaktovat, ráda Vám doplním jakékoli další informace na osobním pohovoru. Těším se na Vaši včasnou odpověď a případnou spolupráci.

S pozdravem
Anna Nováková

Duhová 123
328 91 Nebe
anna.novakova@email.cz
+420 123 456 789

Pošli tento příspěvek svému blízkému