Mafie × mafije × mafia

Pojmem mafie označujeme tajnou organizaci, která vznikla v 19. století na Sicílii. Spolu s italskými imigranty se její odnož objevila na pobřeží Spojených států. Za vrchol její moci v Americe se považuje 20. století. V průběhu 70. a 80. let se však FBI podařilo její mocný vliv o něco snížit. Členy mafie byli vždy jen muži.

Mafie má prsty v obchodování s alkoholem, drogami a zbraněmi, v hazardních hrách, pornoprůmyslu i v řízené prostituci, v praní špinavých peněz, ve vydírání, v krádežích a jiných neplechách.

Nejznámější odnoží je sicilská mafie působící ve Spojených státech – Cosa Nostra. Dalšími známými zločineckými organizacemi, které lze chápat jako mafii, je japonská Jakuza, čínské Triády, v Rusku pak Solncevskaja Bratva.

Pravopis a etymologie

Slovo mafie pochází z italského mafia. Původ slova mafia nalezneme na Sicílii. Mafia byla označením pro utajované sdružení opozice, které bojovalo proti nadvládě Bourbonů, a to od počátku 19. století do 60. let téhož století. Prvotní význam byla ctnost a chrabrost. Samotný původ slova je však nejasný.

Je jen jediný možný způsob psaní – mafie.

Skloňování

Mafie je podstatné jméno rodu ženského, které skloňujeme podle vzoru růže.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. mafie mafie
2. mafie mafií
3. mafii mafiím
4. mafii mafie
5. mafie mafie
6. mafii mafiích
7. mafií mafiemi

Příkladové věty

Mezi jednu z nejznámějších mafií patří sicilská Cosa Nostra, jejíž název v překladu znamená „naše věc“.

Pokud byste si chtěli přečíst opravdu famózní příběh z prostředí mafie, neváhejte a sáhněte po knize Kmotr od Maria Puza.

Nejznámější zločinné mafie pocházejí z Japonska a Sicílie.

„Tenhle ptáček už zpívat nebude,“ pronesl s uspokojením Giovanni, svou krutostí nejproslulejší člen celé mafie, zatímco pomalu smotával kus drátu, který mu před chvílí posloužil jako garota.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4. Internetové zdroje Mafie – Wikipedie. Wikipedie [online]. Copyright © [cit. 10.01.2022]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mafie
Pošli tento příspěvek svému blízkému